18 ABRIL

(Re)Volta Candeliana - Hospitalet de Llobregat

L’abril de 1964, va publicar-se el llibre, Els altres catalans, escrit per Paco Candel. Encarregat pel govern català de l’època, Els altres catalans reflecteix una part de la Catalunya de 1963, la dels immigrants pobres que anaven a viure als suburbis, en coves, barraques, rellogats, en cases que es feien o en pisos que pagaven treballant moltes hores tota la família.

La presència de L’Hospitalet en el llibre és molt important. Després dels barris de Candel de Zona Franca i Montjuïc, podem dir que els barris hospitalencs són els que més apareixen, per sobre dels altres de Barcelona (Verdum, Camp de la Bota…), Cornellà (Sant Ildefons…), Sant Vicenç dels Horts, etc. Hem de tenir en compte que el que va fer Candel va ser visitar al llarg de l’any 1963 diferents indrets de l’àrea metropolitana on tenia algú que l’acompanyava i introduïa en els carrers, les parròquies, les escoles, etc.

Actualment, prop d’un 30-35% de la població de L’Hospitalet procedeix de la darrera onada immigratòria, d’origen no espanyol. Aquesta està especialment concentrada als barris del nord de la ciutat, on representen prop de la meitat dels habitants. Un 60-65% procedeix de la primera i segona onades, d’origen espanyol, i entre un 5% i un 10% son descendents dels que hi vivien a començaments del segle XX. L’Hospitalet és una ciutat d’altres catalans i catalanes, de les que tenen una proporció de població d’origen no català més alt a tot el país.

Així doncs, Els Altres Catalans té una vigència d’actualitat ja que ens connecta amb moltes històries de l’actualitat i ens convida a reflexionar sobre els fenomens migratoris i els processos d’arrelament i identitaris.
Per aprofundir en la seva vida i obra: http://www.fundaciocandel.org/

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(Re)Volta Candeliana - Hospitalet de Llobregat

Data:

18/04/2020

Ciutat o Barri:

L’Hospitalet de Llobregat

Hora inici:

10:00

Punt de trobada:

Parada de Metro L5 Can Vidalet (sortida per carrer de l’Hortènsia)

Hora final:

13:30

Punt final:

Local del CELH (Av. Josep Tarradellas i Joan, 44. L’Hospitalet de Llobregat)

Entitats participants:

Centre d’Estudis de l’Hospitalet