30 DE SETEMBRE

(Re)Volta Candeliana - Hospitalet de Llobregat

L’abril de 1964, va publicar-se el llibre, Els altres catalans, escrit per Paco Candel. Encarregat pel govern català de l’època, Els altres catalans reflecteix una part de la Catalunya de 1963, la dels immigrants pobres que anaven a viure als suburbis, en coves, barraques, rellogats, en cases que es feien o en pisos que pagaven treballant moltes hores tota la família.

La presència de L’Hospitalet en el llibre és molt important. Després dels barris de Candel de Zona Franca i Montjuïc, podem dir que els barris hospitalencs són els que més apareixen, per sobre dels altres de Barcelona (Verdum, Camp de la Bota…), Cornellà (Sant Ildefons…), Sant Vicenç dels Horts, etc. Hem de tenir en compte que el que va fer Candel va ser visitar al llarg de l’any 1963 diferents indrets de l’àrea metropolitana on tenia algú que l’acompanyava i introduïa en els carrers, les parròquies, les escoles, etc.

Actualment, prop d’un 30-35% de la població de L’Hospitalet procedeix de la darrera onada immigratòria, d’origen no espanyol. Aquesta està especialment concentrada als barris del nord de la ciutat, on representen prop de la meitat dels habitants. Un 60-65% procedeix de la primera i segona onades, d’origen espanyol, i entre un 5% i un 10% son descendents dels que hi vivien a començaments del segle XX. L’Hospitalet és una ciutat d’altres catalans i catalanes, de les que tenen una proporció de població d’origen no català més alt a tot el país.

Així doncs, Els Altres Catalans té una vigència d’actualitat ja que ens connecta amb moltes històries de l’actualitat i ens convida a reflexionar sobre els fenomens migratoris i els processos d’arrelament i identitaris.
Per aprofundir en la seva vida i obra: http://www.fundaciocandel.org/

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Candeliana - Hospitalet de Llobregat

  Data:

  30/09/2021

  Ciutat o Barri:

  L’Hospitalet de Llobregat

  Hora inici:

  18:30

  Punt de trobada:

  Parada de Metro L5 Can Vidalet (sortida per carrer de l’Hortènsia)

  Hora final:

  20:30

  Punt final:

  Local del CELH (Av. Josep Tarradellas i Joan, 44. L’Hospitalet de Llobregat)

  Entitats participants:

  Centre d’Estudis de l’Hospitalet