5 DE NOVEMBRE

(Re)Volta Confinada La Mina - Sant Adrià de Besòs

De La Mina se’n sap molt, fins i tot, a vegades massa. Però segurament hem de tornar a baixar a peu de carrer tots els discursos, prejudicis i nocions que tenim sobre el barri i la seva gent, per fer l’exercici col·lectiu (de justícia social) que serveixi per tornar a construir nous discursos i sabers que ens ajudin a tots i a totes a la transformació i la millora de la vida d’aquesta comunitat.

Si parlem dels orígens del barri pensem ràpidament en aquell barri que va servir per reallotjar barraquistes. La certesa és que al barri van arribar 13.000 persones de 36 barris de barraques de Barcelona, dels quals n’ha esdevingut especialment el record d’un d’ells (segurament gràcies a la feina realitzada per Josep Maria Monferrer i l’Arxiu Històric): el Camp de La Bota.
Els orígens primers del barri però, no són només la construcció del barri que totes ens imaginem, sinó que remunten a un origen més proper a la natura. L’espai comprès per La Mina actualment eren masies amb horts i bestiar, algunes deixalleries i un xiringuito on fer “diumenge”, que és on hi havia la font d’aigua que dóna nom al barri.
L’espai rural era perfecte per destinar-lo a sòl urbà, el qual va donar pas a uns espais megaurbanitzats per la construcció de La Mina Vella i La Mina Nova, que convivien amb la presència d’algunes industries i tallers. Arran del pla de transformació de l’any 2000 la part més litoral del barri s’ha tornat a urbanitzar amb la construcció de l’anomenada Mina Residencial i l’arribada del Campus Est de l’Universitat Politècnica de Catalunya.
Tot i així, el pla no acaba de resoldre les necessitats del barri. Un clar exemple n’és la Rambla, la qual volia que articulés el nou entramat urbà del barri. Als documents de disseny del pla de transformació es parla d’ella com “tall i sutura” per lligar les diferents parts del barri. En aquest moments, la rambla no funciona com s’esperava, i ha esdevingut un “no-espai”, per al veïnat.

La transformació del barri de La Mina però no només és física, sinó que passa també per la importància de la tasca comunitària. N’és un exemple el mural d’art urbà plasmat pels artistes Zosen i Mina Hamada i dissenyat i inspirat per les aportacions dels infants del barri. Un projecte participatiu que és una mostra de la força associativa del barri.
Actualment, aquesta força associativa s’articula pel PEB MINA, projecte educatiu del barri de La Mina.

El Pla de Transformació Integral del barri de La Mina ha implementat la major part de les seves propostes des de l’any 2000. És el cas de la creació de la Biblioteca Font de La Mina, aprofitant l’estructura ja existent de la sala Pinós-Miralles. Però al costat d’aquesta, resta dempeus una causa pendent: l’edifici Venus. Aquest espera el seu enderroc des de fa gairebé 20 anys i manté latent un deute administratiu que ha determinat rotundament la vida del barri de La Mina. I d’aquest abandonament històric en neix Objectiu Venus, un projecte d’agitació comunitària és fruit del moviment veïnal i que cerca justícia social i responsabilitat política.

La Mina també ha estat considerat com un dels barris gitanos de Catalunya. La presencia del poble gitano es relaciona íntimament (com no podria ser d’una altra manera) amb el barri i la seva realitat. En aquest moment, el poble gitano esta realitzant una tasca encomiable entorn al que significa ser “gitano” avui dia. Aquesta cerca d’identitat (la romanipèn) es un element clau per al barri i del qual encara en queda molt a parlar.

Aquesta (Re)volta Confinada, esdevindrà una passejada virtual col·lectiva pel barri de la Mina que permet construir mapes sobre la seva història, les lluites que la protagonitzen, la gent que l’habita i les seves històries més enllà de les seves fronteres invisibles. Alhora visibilitza iniciatives comunitàries relacionades amb els nous reptes del barri, mentre es fomenta el debat, la trobada i el coneixement mutu entre les assistents.

Si vols saber-ne més:
– “Tot comença i res acaba a Venus”. desdelamina.net (2019) https://www.elcritic.cat/opinio/tot-comenca-i-res-acaba-a-venus-43394
– “La magnòlia i el nesprer”. Agustí Clua (2014) http://desdelamina.net/ca/article/signatura-convidada-la-magn%C3%B2lia-i-el-nesprer
– “La Mina, paradigma de marginació”. Francesc Candel (1988), Pròleg Barri de La Mina – Proposta de treball comunitari Fundació Família i Benestar Social

– Zosen i Mina Hamada presenten ¨Una Mina de Color¨, un projecte participatiu a gran escala al barri de La Mina, Barcelona

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Confinada La Mina - Sant Adrià de Besòs

  Data:

  05/11/2020

  Ciutat o Barri:

  Sant Adrià de Besòs

  Hora inici:

  19:00

  Punt de trobada:

  Canal Youtube Òmnium Cultural: https://www.youtube.com/watch?v=Lc8tkVeFZwE

  Hora final:

  20:30

  Punt final:

  --

  Entitats participants:

  PES La Mina-Salesians Sant Jordi, desdelamina.net, Objectiu Venus