24 d'octubre

(Re)Volta Rec Comtal - Montcada i Reixac

El Rec Comtal va ser la gran sèquia oberta, que durant més de 1000 anys va abastir d’aigua la ciutat de Barcelona. Va ser a l’Edat Mitjana (segurament al segle X), que es va crear aquesta gran infraestructura hidràulica. Es necessitava millorar l’abastiment d’aigua de la ciutat, i per tant es van modernitzar i aprofitar els aqüeductes romans que fins aleshores portaven l’aigua des de Collserola i des del riu Besòs.

La funció original del Rec era moure els molins que es van construir a peu del seu recorregut i regar els conreus que envoltaven la ciutat. La vida, i el creixement de la ciutat, es van anar organitzant al voltant de l’aigua, que entrava al Pla de Barcelona per l’actual barri de Vallbona. Travessava els antics municipis de Sant Andreu de Palomar i Sant Martí, i arribava al barri de Sant Pere on era aprofitat per la indústria tèxtil. L’aigua del Rec va ser un motor importantíssim del desenvolupament econòmic de la ciutat de Barcelona.

Amb el creixement de la ciutat, i amb la urbanització de finals del segle XIX, les funcions que durant segles va complir, van anar perdent importància.

Progressivament es va anant soterrant i assecant en tot el seu recorregut a excepció del tram inicial de Montcada (encara està activa la mina d’aigua que el proveïa) i el tram de Vallbona. Ambdòs trams es conserven al descobert i es pot anar seguint el seu traçat al costat de la via del tren.

El desús de les funcions originàries va deixar pas a altres aprofitaments pels veïns dels barris que el tenien ben a prop, als seus trams oberts. La manca de condicions sanitàries als habitatges de l’època feia que la gent aprofités l’aigua per a usos domèstics, tals com anar a rentar la roba, i també era una zona de bany. Aquest fet va fer que es generés una relació comunitària amb el Rec molt vinculada amb la gent del seu entorn, passant a ser també un espai de trobada. Encara hi trobem testimonis de senyores que recorden perfectament com baixaven amb les mares a rentar la roba.

En l’actualitat també podem trobar els horts de la Ponderosa, ubicats a Vallbona, què són els únics que encara avui dia utilitzen l’aigua de la sèquia per regar els camps de conreu. No podem obviar els horts vinculats al Rec en aquesta visita i la significació comunitària que en tenen. Durant dècades, els veïns anaven a comprar les verdures directament al pagès que les conreava. Tras la seva mort, l’any passat, aquesta activitat es va aturar. És un espai força amenaçat per les pressions urbanístiques, si bé encara avui mantenen la seva activitat econòmica agrícola.

La densificació demogràfica de la zona i l’urbanització va exercir un abandonament progressiu del Rec. La forta degradació que va patir (va passar a ser un abocador, pràcticament una claveguera a l’aire obert) va provocar una lluita veïnal per la reivindicació i recuperació d’aquest espai al que els habitants de l’entorn es senten fortement vinculats. Les pressions veïnals van aconseguir la neteja i l’adequació del Rec com a passeig natural. També la seva il.luminació. Actualment és un espai d’esbarjo i de trobada molt apreciat pel seu veïnat. És un espai visitat, amb un fort caràcter històric, comunitari i mediambiental, immers en un entorn urbà envoltat per grans infraestructures (autopistes, vies de ferrocarril i la Cimentera) que són l’entrada a la ciutat de Barcelona per la seva vessant Nord i que actuen com a grans cicatrius urbanes que afecten estèticament de manera impactant aquestes barriades.

A la (Re)volta del Rec Comtal transcorrerem pel tram descobert del Rec, pel camí que comunica els barris de Vallbona amb el barri de Can Sant Joan de Montcada, i descobrirem la relació comunitària que va tenir el Rec amb els veïns i veïnes en diferents moments de la seva història i com ha vertebrat de manera significativa la vida de la gent que viu i ha viscut en aquest barris.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Rec Comtal - Montcada i Reixac

  Data:

  24/10/2021

  Ciutat o Barri:

  Montcada i Reixac

  Hora inici:

  10:30

  Punt de trobada:

  Estació de tren de Torre Baró

  Hora final:

  13:30

  Punt final:

  Hotel d'Entitats de Can Sant Joan

  Entitats participants:

  Associació La Perifèrica, Associació de veïns de Can Sant Joan, Associació de Comerciants de Can Sant Joan, Cultura i Barri, Taula Comunitària el Rec Comtal, El Rec es Mou, Hotel d’Entitats de Montcada i Reixac i Associació de Dones Actives de Vallbona