16 DE NOVEMBRE

(Re)Volta a Fondo - Santa Coloma de Gramenet

El Fondo és un barri de Santa Coloma de Gramenet que destaca per la diversitat de la població que hi viu. I per la història, formada per fins a tres grans capes migratòries superposades. D’indret remot, amb casetes estiuenques d’alguns barcelonins, Santa Coloma i El Fondo han passat d’acollir persones murcianes i aragoneses que als anys 20 van venir a construir l’Exposició Internacional de 1929, fins a tenir una diversitat de persones d’arreu que han arribat a la ciutat des dels anys 60 fins les dècades finals del segle XX.

«Àrab, bengalí, georgià, hindi, italià, francès, portuguès, romanès, ucraïnès, rus, tagal, urdú, xinès, anglès i castellà. Els alumnes de l’escola pública Rosselló-Pòrcel del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, la primera de Catalunya que va instaurar el català com a llengua vehicular, parlen aquestes llengües, i altres, a casa. Perquè n’hi ha algunes (com l’asantg-twi, de Ghana) que no figuren a les estadístiques, tapades per l’ombra homogeneïtzadora dels idiomes colonials, però existeixen. El català? Molt poques famílies el fan servir. Han passat més de tres dècades des que un fort moviment de mestres i pares, la majoria castellanoparlants, va aconseguir que aquesta fos la primera escola de la immersió, en un barri construït amb l’esforç i l’orgull de la immigració dels seixanta. Als anys vuitanta, es van arromangar per reivindicar la igualtat d’oportunitats per als seus fills i ho van aconseguir. L’ànima d’aquell moviment perviu: els del Fondo són carrers d’al·luvió i d’acollida, com l’escola, però l’exigència dels drets és més difícil, hi ha pobresa i més complexitat. Això sí; el català continua essent la llengua de l’aula, i el castellà, la del pati i el carrer.»

Odei Antxustegi-Etxearte. Rosselló-Pòrcel. La lluita de l’escola de les mil llengües. VilaWeb, juny 2019.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta a Fondo - Santa Coloma de Gramenet

  Data:

  16/11/2019

  Ciutat o Barri:

  Santa Coloma de Gramenet

  Hora inici:

  09:30

  Punt de trobada:

  Parada de Metro L9 Santa Rosa (Santa Coloma de Gramenet)

  Hora final:

  13:30

  Punt final:

  Biblioteca del Fondo (Carrer de Massenet, 28. Santa Coloma de Gramenet)

  Entitats participants:

  Amics i Amigues de Jaume-P. Sayrach, Biblioteca del Fondo