25 DE GENER

(Re)Volta amb Marca - Figueres

Aquest barri fou aixecat en terrenys de Vilatenim, un poble independent fins que el 17 de juliol de 1975, el Consell de Ministres del govern de Franco va aprovar l’annexió oficial del terme municipal de Figueres. Així, la capital empordanesa sumava 1400 habitants nous (també de la Marca de l’Ham) i 642 hectàrees de terreny, quasi totes elles de caràcter agrícola. D’aquesta manera, el Barri de la Marca de l’Ham passà a formar part de Figueres. El Barri de la Marca de l’Ham queda emmarcat per un polígon industrial que l’aïlla de la xarxa urbana de Figueres, però dona feina a un bon número de residents de la zona.

Al 2006 es van començar els treballs per una millora urbanística i social, el que es va anomenar Pla de Barris. Durant dècades, el Barri estava aïllat de la resta de la xara urbana, quedant emmarcat entre la carretera de Roses i el polígon industrial. Les millores havien de ser un rentat de cara centrant-se en els espais públics, l’àmbit privat i a nivell social per allunyar-lo de l’estigmatització que tenia fins aleshores. El que havia d’ajudar a la cohesió de la Marca de l’Ham i amb una millora de la qualitat de vida es va convertir en controvèrsia: per uns sectors es va veure amb bons ulls, però per altres no va cobrir les expectatives. El descontentament va anar en augment fins arribar al 2018 que es van dur a terme una sèrie d’accions reivindicatives, la més mediàtica fou tallar la C- 260 durant vuit tardes sota el lema “Volem millores. No som un barri de tercera” on s’evidenciava solucions en seguretat i en la insalubritat dels carrers.

Així, i en diferents èpoques de la història els veïns i veïnes del barri han anat sorgint teixits de resitència que han ajudat a millorar les seves condicions de vida i a fer visible els seus drets.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta amb Marca - Figueres

  Data:

  25/01/2020

  Ciutat o Barri:

  Marca de l'Ham, Figueres

  Hora inici:

  16:30

  Punt de trobada:

  Centre Cívic Joaquim Xirau

  Hora final:

  20:00

  Punt final:

  Escola Anicet de Pagès i Puig

  Entitats participants:

  Adhoc Cultura, AAVV Marca de l’Ham, Escola Anicet de Pagès i Puig, Centre Cívic Joaquim Xirau, Associació Kawral Fuladu, Associació Musidal, UE Marca de l’Ham.