12 DE NOVEMBRE

(RE)VOLTA CONFINADA BON PASTOR - BARCELONA

El barri de Bon Pastor va créixer al voltant de la fàbrica Ignacio Sala, a principis del segle XX, en els camps entre l’antic municipi de Sant Andreu, annexat a Barcelona el 1897, al voltant del que elra el Torrent de l’Estadella i els terrenys de Santa Coloma de banda sud del Riu Besòs. La fàbrica construïda al 1906 i ampliada a Gran Fàbrica entre el 1915 i el 1918.

En els camps al voltant d’aquesta fàbrica, l’any 1928-29, als terrenys de Santa Coloma, es construeix la barriada de les Cases Barates anomenada Milans del Bosch. Els terrenys, tot i ser de Santa Coloma queden com una barriada aïllada dels nuclis urbans tant de Sant Andreu com de Santa Coloma. En ella, s’hi reallotgen els veïns i veïnes desallotjats de les barraques de Montjuïc, on hi havia els terrenys de l’Exposició Universal del 1929.
Entre Bon Pastor, i la barriada annexa de Baró de Viver, s’hi concentrava una població de 4.000 persones, pràcticament un terç del total de Santa Coloma.

Bon Pastor s’ha caracteritzat per una forta identitat obrera i anarcosindicalista. Tot i l’estigma i abandó institucional que ha sofert el barri per part de les institucions, la seva geneologia urbana, “ciutat horitzontal”, ha permès unes dinàmiques veïnals que han aconseguit mantenir la seva escència.

La (Re)Volta Confinada del Bon Pastor vol fer un recorregut històric i present des dels inicis del barri, passant pel reallotjament, i fins al present per poder recuperar i revaloritzar la història dels seus veïns i veïnes.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (RE)VOLTA CONFINADA BON PASTOR - BARCELONA

  Data:

  12/11/2020

  Ciutat o Barri:

  BON PASTOR

  Hora inici:

  19:00

  Punt de trobada:

  https://ja.cat/xgyiH

  Hora final:

  20:30

  Punt final:

  --

  Entitats participants:

  Cooperativa La Fàbrica, Programa d’acompanyament al procés de reallotjament de Cases Barates