15 DE MAIG

(RE)VOLTA LES DONES DE BON PASTOR - BARCELONA

El barri de Bon Pastor va créixer al voltant de la fàbrica Ignacio Sala, a principis del segle XX, en els camps entre l’antic municipi de Sant Andreu, annexat a Barcelona el 1897, al voltant del que era el Torrent de l’Estadella i els terrenys de Santa Coloma de banda sud del Riu Besòs. La fàbrica construïda al 1906 i ampliada a Gran Fàbrica entre el 1915 i el 1918. Al costat es construiran les Cases Barates, una barriada que durant la República va tenir un important protagonisme en les lluites socials.

Després de la guerra, molts homes han mort, han hagut d’exiliar-se o estan als camps de presoners i les presons. Moltes dones han de refer les seves famílies, tirar endavant i reconstruir el barri. Treballaven a les fàbriques del voltant, com la Fabra i Coats a Sant Andreu, popularment dita «Can Mamella» ja que es deia que treballaven 2000 dones i 200 homes, a altres filatures o la Burberrys més endavant. També moltes treballaven al mercat o fent de netejadores en diferents establiments, sempre pensant en les seves famílies, i molts cops sota el control abusiu dels homes, i patint tota mena de violències, sempre lluitant per sortir endavant.

La (Re)volta del Bon Pastor vol donar veu a aquestes dones, algunes d’elles ens explicaran sobre el barri, sobre les seves feines, les seves lluites, les seves vides, avui elles seran les protagonistes.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(RE)VOLTA LES DONES DE BON PASTOR - BARCELONA

Data:

15/05/2021

Ciutat o Barri:

BON PASTOR

Hora inici:

10:30

Punt de trobada:

Parada de Metro L9/L10 Bon Pastor

Hora final:

13:30

Punt final:

Parada de Metro L9/L10 Bon Pastor

Entitats participants:

Arxiu Històric del Bon Pastor, Fem Soroll, Cooperativa La Fà[email protected]