Aquest Web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre la navegació de l'usuari, el seguiment i anàlisi del seu comportament i la confecció de publicitat a mida. Clica sobre la Política de cookies per a més informació.

(Re)volta Can Peguera: on les paraules prenen sentit - Barcelona

(Re)volta Can Peguera: on les paraules prenen sentit - Barcelona

A través d’aquest itinerari coneixerem la història del barri de Can Peguera i la seva evolució al llarg del temps fins el present per tal d’establir un vincle entre els episodis del passat i l’actualitat. Així, començarem descobrint l’origen de les Cases Barates, on es construeixen, com i per què. Uns habitatges fets per acollir a molts obrers emigrants d’altres zones de l’Estat que vindran a construir les línies de metro.

Si avui en dia existeix la jornada laboral de 8 hores és en gran part gràcies a la vaga de la Canadenca l’any 1919. L’anarquisme, protagonista d’aquest episodi i del moviment obrer durant la primera meitat del segle XX, va tenir un dels seus bastions justament a Can Peguera. Aquí trobarem la redacció del diari Solidaridad Obrera i vincles amb altres figures rellevants de l’època. En aquest sentit, publicacions escrites com Tierra y Libertad o personatges com el Juanel – secretari de la FAI – estaven lligats al barri. A més, comentarem la relació de Durruti amb Can Peguera i el paper de les milicianes del barri en el marc de la Guerra Civil per posar en valor la participació de les dones des d’una perspectiva feminista.

Finalment, rememoraren diversos episodis de repressió viscuts en la zona. D’aquesta manera, rememorarem la història darrera de la Bodega Munich, els germans Badia i la connexió entre la Bodega Montferry i el botxí. A més, recordarem els fets de la mort de Josep Lluís Facerías, maqui que rep homenatge amb una placa a Can Peguera.

Fitxa Revolta

Nom

(Re)volta Can Peguera: on les paraules prenen sentit - Barcelona

Data

diumenge, 26 de març de 2023

Ciutat o Barri

Nou Barris, Barcelona

Hora d'inici

09:00 AM

Hora final

10:30 AM

Punt de trobada

Placeta de Josep Maria Jaén en el bancs públics a la vora de Passeig d’Urrutia amb Carrer de Pedret.

Punt final

Plaça ubicada entre Carrer d’Espinauga i Carrer Darnius.

Entitats participants

Barcelona Rebelde

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball