27 d'octubre

(Re)Volta Carmel Autoconstruït - Barcelona

El barri del Carmel, com tants altres llocs perifèrics, va viure el seu esclat demogràfic entre els anys 50 i 60. Catalunya va atraure a milers de persones treballadores de tota la península degut a la feina que oferia la indústria. Aleshores va sorgir una gran i urgent necessitat d’habitatge, i el dels turons era un sòl econòmic on construir-lo degut a la seva condició d’estar a les afores, i a la seva topografia.
Moltes famílies van poder comprar solars i, amb una doble o triple jornada de treball, van aconseguir construir-se casa seva amb les pròpies mans i enginy. El barraquisme va ser en molts casos la solució prèvia a la de l’habitatge autoconstruït. Les famílies barraquistes que van poder comprar parcel·les al barri, van anar construint les seves cases els caps de setmana mentre vivien a les barraques. Des dels anys 50 i fins a mitjans dels 60 molts promotors van aprofitar la permissivitat i connivència de l’administració per edificar de forma massiva blocs de pisos de màxima rendibilitat, però d’escassa habitabilitat, especialment pel que fa a la urbanització dels carrers, amb unes pendents poc practicables, sense pavimentació, enllumenat o clavegueram. La combinació d’aquestes dues formes de construir sobre aquesta zona dominada per les roques i a la falda del turó, amb vistes sobre la ciutat comtal, determina el barri del Carmel.

A través del fenomen de l’autoconstrucció es dóna a conèixer una cara més del barri. Volem apropar les històries de les persones autoconstructores, és a dir, la seva experiència vital. Volem posar en valor la cultura de l’autogestió, de l’assaig-error, de l’aprenentatge mitjançant la pràctica i el disseny personalitzat a través de l’experiència quotidiana. Les relacions entre la persona i l’edifici, la forma de viure la casa i el carrer, tot fent-los propis, són també una part molt important de la vida en aquest barri. Finalment, l’experiència d’organització i de lluita veïnal per aconseguir un barri digne també ha estat una part molt important de la configuració del territori del Carmel.

Tot plegat conforma no només una estètica i una imatge pròpia formada per una primera capa: la petita escala, la usabilitat, la proximitat dels materials, i els referents culturals propis dels seus habitants, superposada per una segona capa: un paisatge gairebé silvestre; sinó també un sentit de lloc, de pertinença i una identitat col·lectiva que fa que el Carmel sigui un barri únic.

Aquest projecte, convertit en (Re)Volta, neix d’una investigació realitzada pel Col·lectiu El Tinglado en relació a l’autoconstrucció.
Així doncs, a la “(Re)Volta El Carmel Autoconstruït” explorarem com el fenomen de l’autoconstrucció ha configurat gran part dels barris de muntanya de la perifèria nord de Barcelona, i com en especial del Carmel, que encara té una gran part d’habitatge autoconstruït, hi podem aprendre molt.
Aquests habitatges, encara presents, són el testimoni construït de la nostra historia recent, i ens parlen de l’origen de les persones que els van construir, dels recursos dels que disposaven i de la lluita personal i col·lectiva per tirar endavant les seves vides, famílies, cases i barri.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Carmel Autoconstruït - Barcelona

  Data:

  27/10/2021

  Ciutat o Barri:

  El Carmel, Barcelona

  Hora inici:

  17:30

  Punt de trobada:

  Carrer del Penyal, 12

  Hora final:

  20:00

  Punt final:

  Plaça de Raimon Casellas

  Entitats participants:

  Col·lectiu El Tinglado