3 de novembre

(Re)Volta CF Júpiter - Barcelona

A la Rambla del Poblenou, on es va fundar el Club Esportiu Júpiter quan era la Cerveseria Cebrián, l’any 1909. Tot i que els primers partits es van fer en el Camp de la Bota, el primer camp de futbol va ser al c/Teulat (1912) i el segon camp al c/ Llull (1921). Anirem pel c/ Bilbao fins al c/ Llull/Lope de Vega, a l’emplaçament que va tenir el Júpiter com a camp de futbol on ara hi ha un parc, i al davant el Bar Júpiter, que havia estat seu del club fa 60 anys, i que encara manté el nom.

La creació d’aquest tercer camp, a principis dels 40, també en el c/LLull, marca l’etapa de la postguerra i de la repressió franquista. També serà l’etapa de la decadència del Club. Parlarem d’aquesta etapa amb el transfons de la postguerra i el que aquesta significà i com va afectar el Club, així com va impactar en el territori. Aquesta etapa obrirà un període que s’allargarà fins el canvi de seu del Club, i que ens permetrà resseguir el que s’estava produint als barris del voltant, a Catalunya, i a la resta d’Espanya, des d’on van començar a arribar centenars de milers de migrants.

Al carrer Agricultura amb Concili de Trento trobem l’emplaçament actual del Club Esportiu Júpiter, al barri de Provençals, a tocar de La Verneda, de La Pau i de Besòs Mar. De fet, aquest nou emplaçament significà pel Club una mena d’exili del bell mig del Poblenou, i també un cop dur per als seus associats i jugadors.

Al llarg de la passejada, com a temes transversals, introduirem la conformació moderna i contemporània d’aquests barris, de l’impacte de les migracions, de la construcció i l’arquitectura que acompanyà l’acollida de milers i milers d’immigrants vinguts d’arreu Espanya, de l’especulació immobiliària, i del paper del Júpiter com a icona identitari i referencial dels barris que l’envolten.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta CF Júpiter - Barcelona

  Data:

  03/11/2021

  Ciutat o Barri:

  Sant Martí de Provençals, Barcelona

  Hora inici:

  17:30

  Punt de trobada:

  Orxateria Tio Che (Rambla del Poblenou, 44)

  Hora final:

  20:30

  Punt final:

  Club Esportiu Júpiter (Carrer de l'Agricultura, 238)

  Entitats participants:

  Cooperativa La Fàbrica, Club Esportiu Júpiter, Casal Ca l’Isidret, Taula Eix Pere IV