25 D'ABRIL

(Re)Volta CF Júpiter - Barcelona

A la Rambla del Poblenou, on es va fundar el Club Esportiu Júpiter quan era la Cerveseria Cebrián, l’any 1909. Tot i que els primers partits es van fer en el Camp de la Bota, el primer camp de futbol va ser al c/Teulat (1912) i el segon camp al c/ Llull (1921). Anirem pel c/ Bilbao fins al c/ Llull/Lope de Vega, a l’emplaçament que va tenir el Júpiter com a camp de futbol on ara hi ha un parc, i al davant el Bar Júpiter, que havia estat seu del club fa 60 anys, i que encara manté el nom.

La creació d’aquest tercer camp, a principis dels 40, també en el c/LLull, marca l’etapa de la postguerra i de la repressió franquista. També serà l’etapa de la decadència del Club. Parlarem d’aquesta etapa amb el transfons de la postguerra i el que aquesta significà i com va afectar el Club, així com va impactar en el territori. Aquesta etapa obrirà un període que s’allargarà fins el canvi de seu del Club, i que ens permetrà resseguir el que s’estava produint als barris del voltant, a Catalunya, i a la resta d’Espanya, des d’on van començar a arribar centenars de milers de migrants.

Al carrer Agricultura amb Concili de Trento trobem l’emplaçament actual del Club Esportiu Júpiter, al barri de Provençals, a tocar de La Verneda, de La Pau i de Besòs Mar. De fet, aquest nou emplaçament significà pel Club una mena d’exili del bell mig del Poblenou, i també un cop dur per als seus associats i jugadors.

Al llarg de la passejada, com a temes transversals, introduirem la conformació moderna i contemporània d’aquests barris, de l’impacte de les migracions, de la construcció i l’arquitectura que acompanyà l’acollida de milers i milers d’immigrants vinguts d’arreu Espanya, de l’especulació immobiliària, i del paper del Júpiter com a icona identitari i referencial dels barris que l’envolten.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(Re)Volta CF Júpiter - Barcelona

Data:

25/04/2020

Ciutat o Barri:

Sant Martí de Provençals, Barcelona

Hora inici:

10:00

Punt de trobada:

Orxateria Tio Che (Rambla del Poblenou, 44)

Hora final:

13:30

Punt final:

Club Esportiu Júpiter (Carrer de l'Agricultura, 238)

Entitats participants:

Cooperativa La Fàbrica, Club Esportiu Júpiter, Casal Ca l’Isidret, Taula Eix Pere IV