1 DE FEBRER

(RE)VOLTA COMUNITÀRIA - SALT

Salt va viure un procés d’expansió urbana amb la instal·lació, a mitjan segle XIX, de tres fàbriques tèxtils al barri de Sant Antoni, avui conegut com el Veïnat, propietat de Joan de Coma i Cros, Entre entre el 1910 i 1923 portà a terme una profunda reforma de la infraestructura industrial: ampliació de la fàbrica, modificació del traçat de la séquia, i la construcció de la Central Elèctrica de Montfullà i la del Molí a Salt.
En el període de la Segona República i la Guerra Civil, la població es va consolidar com a nucli antifeixista, i experimentà una fase activista notable, amb el naixement de publicacions com El Poble de Salt, L’amic del poble o Despertar. L’anarcosindicalisme i els nous corrents lliurepensadors es consolidaren a bastament –després de la seva penetració vers els anys 20 del segle xx– en la vida social de Salt, de la qual cosa es van derivar accions repressives amb l’entrada de les tropes franquistes el 1939.
El 1963, l’Ajuntament de Girona inicia l’expedient per a les incorporacions dels municipis de Salt i Sarrià de Ter i el 12 de març de 1974. L’1 de gener de 1975 es produeix l’annexió oficial de la vila de Salt a la ciutat de Girona. El procés d’annexió desfermà una forta oposició veïnal. El 1983, després d’anys d’intenses mobilitzacions, Salt i Sarrià se separen de Girona i recuperen la seva independència.
Salt ha crescut exponencialment al llarg del segle xx, en què ha triplicat la població, i avui és el municipi més densament poblat de les comarques gironines (4.249 persones per km2, segons dades del 2004). Les causes han anat des de la prosperitat de la indústria tèxtil, passant per la millora de la xarxa de comunicacions, fins a la saturació urbanística del municipi veí de Girona. De poc més de set mil saltencs el 1960 s’arriba als 11.477 el 1970, resultat de l’onada d’immigració majoritàriament andalusa. A l’inici del segle XXI, la població saltenca arriba a les 30.000 persones i és formada per un mosaic de nacionalitats, entre les quals destaquen els col·lectius marroquí (4.852 veïns), gambià (1.780) i llatinoamericà.

La (Re)Volta Comunitària de Salt servirà per conèixer diferents experiències, individuals o col·lectives, impulsades per persones amb creences i conviccions diferents que aporten o han aportat un benefici social al municipi de Salt. Indirectament, servirà per explicar, també, la memòria de la darrera onada migratòria al territori. Tot, des d’una mirada empàtica i de respecte radical cap a la diferència.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(RE)VOLTA COMUNITÀRIA - SALT

Data:

01/02/2020

Ciutat o Barri:

Salt

Hora inici:

16:00

Punt de trobada:

Església de Sant Cugat (C. Llarg, 56)

Hora final:

19:00

Punt final:

Restaurant de la comunitat sikh (C. Major, 149)

Entitats participants:

LALÈ, Ruta de la Pau, Església Evangèlica Fe, Esperança i Amor, Valentes i Acompanyades, comunitat sikh