19 DE JUNY

(Re)Volta El Coll - Barcelona

El Coll és un barri de Barcelona situat en el districte de Gràcia. Limita amb els barris de la Salut i Vallcarca i els Penitents del districte de Gràcia, i La Teixonera i El Carmel del districte d’Horta – Guinardó.

Se situa l’origen del barri a l’església de La nostra Senyora del Coll, que data del segle XI. Originalment, el santuari es deia de Mare de Déu de la Font Rúbia.
La formació i el desenvolupament del barri del Coll han quedat marcats, des de l’època romana, pel traçat del camí entre el turó del Carmel i el turó de la Creueta del Coll en direcció a Sant Cugat. Proper al turó del Carmel s’hi ha trobat un petit establiment de l’època ibèrica dedicat a l’obtenció de ferro.

Van anant apareixent agrupaments aïllats a partir de les propietats feudals del Mas Falcó, Can Móra (1730) i Can Turull, al voltant de les quals es devien urbanitzar alguns barris, com el del Borrell i el de la Farigola (1886).
El camí del Coll fou durant el segle XIX, el pas de la comunicació entre els barris de Vallcarca i Horta. Aquests barris van formar part del municipi independent d’Horta fins al 1904, any en què es va annexar a Barcelona.

A principis del segle XX, el barri va començar a omplir-se de masies i cases. No obstant això, continuava sent una zona predominantment rural, que va estar bastant mal comunicada fins a la construcció del viaducte de Vallcarca (1913-1925).
A partir dels anys cinquanta del segle XX, va començar el creixement i el rebliment d’una edificació mancada de planificació, que responia a les urgències de l’onada migratòria i que no tenia en compte els equipaments necessaris. Durant aquesta mateixa època (al voltant del 1930), es va instal·lar en la zona l’Editorial Bruguera, especialitzada en còmics, que va tenir una gran importància al barri.

Durant l’any 1960 va començar per part dels veïns i veïnes reivindicacions per la millora dels transports públics —pràcticament inexistents— i la creació d’equipaments com a escoles o ambulatoris. Durant 1976, es va reivindicar la construcció d’un parc a l’abandonada pedrera de la Creueta, on es volia construir pisos; aconseguint inaugurar el parc de la Creueta del Coll l’any 1986. Actualment el barri del Coll està afectat pel projecte urbanístic dels Tres Turons.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta El Coll - Barcelona

  Data:

  19/06/2021

  Ciutat o Barri:

  El Coll, Barcelona

  Hora inici:

  10:30

  Punt de trobada:

  Plaça Salvador Allende (davant l’Ermita del Coll)

  Hora final:

  13:30

  Punt final:

  Centre Cívic El Coll - La Bruguera

  Entitats participants:

  Cooperativa Voltes, Centre Cívic El Coll-La Bruguera