19 DE MAIG

(Re)Volta Espurna II - LLEIDA

El Centre Històric de Lleida és petit, però les històries i testimonis són tants, que vessen per carrers i memòries, fent necessària una segona (Re)volta Espurna de Lleida. En aquesta ocasió passejarem pel centre històric per tal d’enllaçar tres realitats que malgrat ésser diferents, coincideixen en espai i temps en aquest barri.

El primer punt a visitar serà l’entorn que es genera al voltant de la Plaça Sant Antoni Maria Claret, dins de l’antiga Parròquia de Sant Llorenç. En aquesta parròquia situada al límit del primer eixample de la ciutat, hi coincideixen la ciutat antiga amb la nova, la comunitat nouvinguda amb la local, edificis medievals amb d’altres de contemporanis…, contrastos entre les diferents realitats urbanes, històriques, culturals i socials que conviuen al Centre Històric.

Tot seguit ens dirigirem cap al Carrer Major pel Carrer la Palma. Tots dos formaven part d’un dels eixos comercials més importants de la ciutat a la primera meitat del segle XX, però han tingut una evolució molt desigual, tot i que ara el Carrer la Palma torna a allotjar diferents propostes comercials. Unes singulars, altres efímeres, però totes exemples d’intents de revifalla del barri. Recordarem com era aquesta activitat comercial dels dos carrers i veurem com era i com ha canviat la vida en el carrer amb més pes històric, social i econòmic de la ciutat.

Per últim visitarem els Jardins Màrius Torres, situat on antigament s’hi allotjava el barri del Canyeret. Parlarem del seu origen, evolució, degradació i posterior destrucció. Reviurem l’experiència d’aquells que hi visqueren, de les propostes que es plantejaren per salvar el barri i del projecte d’urbanització del Pla del Canyeret, que el substituí.

La segona (Re)volta Espurna passeja pel patrimoni desaparegut del Centre Històric, per aquell existent i per aquell que està en procés de recuperació, a través d’alternatives explicades des dels propis veïns i veïnes que les duen a terme, el patrimoni social i viu del barri. Amb la (Re)volta reflexionarem i re-significarem i donarem valor a tots aquests espais que han configurat i defineixen actualment la identitat de Lleida i del barri.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Espurna II - LLEIDA

  Data:

  19/05/2021

  Ciutat o Barri:

  CENTRE HISTÒRIC, LLEIDA

  Hora inici:

  18:00

  Punt de trobada:

  Plaça de Sant Antoni Maria Claret

  Hora final:

  20:30

  Punt final:

  AAVV Noguerola

  Entitats participants:

  Nomon Turisme Cultural, Òmnium Lleida-Ponent, Llibreria Caselles i Associació de Veïns i comerciants Noguerola- Estació- Segre