24 D'ABRIL

(Re)Volta Espurna II - LLEIDA

El Centre Històric de Lleida és petit, però les històries i testimonis són tants, que vessen per carrers i memòries, fent necessària una segona (Re)Volta Espurna de Lleida. En aquesta ocasió passejarem pel centre històric per tal d’enllaçar tres realitats que malgrat ésser diferents, coincideixen en espai i temps en aquest barri.

El primer punt a visitar serà l’entorn que es genera a l’entorn de la Plaça Sant Josep. Situada al límit del primer eixample de la ciutat, hi coincideixen la ciutat antiga amb la nova, la comunitat nouvinguda amb la local, edificis medievals amb d’altres de contemporanis…, contrastos entre les diferents realitats urbanes, històriques, culturals i socials que conviuen al Centre Històric.

Tot seguit ens dirigirem al Carrer la Palma, un dels eixos comercials més importants de la ciutat a la primera meitat del segle XX i que ara torna a allotjar diferents propostes comercials, unes singulars, altres efímeres, però totes exemples d’intents de revifalla del barri.

Per últim visitarem els Jardins Màrius Torres, situat on antigament s’hi allotjava el barri del Canyeret. Parlarem del seu origen, evolució, degradació i posterior destrucció. Reviurem l’experiència d’aquells que hi visqueren, de les propostes que es plantejaren per salvar el barri i del projecte d’urbanització del Pla del Canyeret, que el substituí.

La segona (Re)volta Espurna passeja pel patrimoni desaparegut del Centre Històric, per aquell existent i per aquell que està en procés de recuperació, a través d’alternatives explicades des dels propis veïns i veïnes que les duen a terme, el patrimoni social i viu del barri. Amb la Revolta reflexionarem i re-significarem i donarem valor a tots aquests espais que han configurat i defineixen actualment la identitat de Lleida i del barri.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(Re)Volta Espurna II - LLEIDA

Data:

24/04/2021

Ciutat o Barri:

CENTRE HISTÒRIC, LLEIDA

Hora inici:

10:30

Punt de trobada:

Plaça Sant Josep

Hora final:

13:00

Punt final:

Pendent de determinar

Entitats participants:

Amics de la Seu Vella, Ateneu Popular de Ponent, Assoc. Festa de Moros i Cristians de Lleida, Assoc. La Llavor, Assoc. Veïns i Comerciants Centre Històric, Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, Centre Excursionista de Lleida, Cercle d’Amics del Museu de Lleida, Escola Cervantes, Fundació Orfeó Lleidatà, La Baula Ateneu Cooperatiu, Nomon Turisme Cultural, Plataforma Dignificació Pla de l’Aigua, Prosec-Promotora Social, Òmnium Lleida-Ponent