18 DE GENER

(Re)Volta Espurna - LLEIDA

El Centre Històric de Lleida és l’espurna de la ciutat, allotjant els testimonis monumentals i històrics més importants de les cultures que hi feren niu. Aquests conviuen amb el declivi d’alguns espais, els intents de les institucions per revertir la situació amb nous equipaments i les friccions que suscita aquest contrast.

És el barri on s’instal·laren les cultures que donaren nom a la nostra ciutat, on hi deixaren testimonis en forma de monuments d’època romana, i on han succeït els fets més rellevants de la nostra història. És en aquest barri on tot comença, com una espurna que inicia un foc. Aquest ha estat la gènesi de la Lleida d’avui, que ha brillat en els moments d’esplendor i també s’ha apagat en temps d’oblit, on els diferents conflictes han fet saltar espurnes, conflictes que han variat en color i temàtica depenent del moment històric, i avui en dia son més vius que mai.

El Centre Històric, justament per ser el continent urbà d’aquest llegat, ha estat font de polèmica pel que fa a les estratègies de solució d’un mal endèmic, la degradació física del barri. Potser com a conseqüència, en pocs anys, uns 50, ha passat d’allotjar eixos comercials essencials per la ciutat a perdre població i clientela. Tot i els intents d’institucions publiques i associacions per revertir la situació, sembla ser que no acabem de trobar la formula.

En aquest visita, entrarem en contacte amb la història passada i recent del barri i els seus testimonis materials. Ara bé, el nombre d’edificis i fets a destacar son tants que no els hem pogut incloure tots, i segurament caldrà fer-ne una segona part més endavant.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(Re)Volta Espurna - LLEIDA

Data:

18/01/2020

Ciutat o Barri:

CENTRE HISTÒRIC, LLEIDA

Hora inici:

10:30

Punt de trobada:

Porta del Lleó

Hora final:

13:30

Punt final:

Escola Cervantes

Entitats participants:

Amics de la Seu Vella, Ateneu Popular de Ponent, Assoc. Festa de Moros i Cristians de Lleida, Assoc. La Llavor, Assoc. Veïns i Comerciants Centre Històric, Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, Centre Excursionista de Lleida, Cercle d’Amics del Museu de Lleida, Escola Cervantes, Fundació Orfeó Lleidatà, La Baula Ateneu Cooperatiu, Nomon Turisme Cultural, Plataforma Dignificació Pla de l’Aigua, Prosec-Promotora Social, Òmnium Lleida-Ponent