(Re)volta Lledonera - Mollet del Vallès

(Re)volta Lledonera - Mollet del Vallès

La Plana Lledó es un barri projectat, allà pels anys 60s, sobre els camps de la masia Can Lledó a l’altra banda de les vies del tren, per acollir la gran quantitat de famílies treballadores provinents sobretot d’Andalusia, Aragó i Extremadura, atretes pel creixement industrial de la zona. En un context de crisi habitacional i amb un ajuntament franquista escàs de recursos, el desenvolupament del barri quedava en mans de l’especulació urbanística: blocs massius d’habitatges i manca total d’infraestructures i serveis. L’Associació de Veïns de Plana Lladó, liderada pel Bernabé Soto, va ser la pionera i la més reivindicativa del moment, la llavor del moviment veïnal molletà, que va obtenir grans victòries plasmades principalment en el Pla General d’Ordenació Urbans (PGOU) de Mollet, impulsat pel primer ajuntament democràtic de l’Anna Bosch, que va planificar els equipaments educatius i va posar les bases de la protecció de l’espai natural de Gallecs.

Mollet, com moltes ciutats de l’àrea metropolitana, ha pres forma, sobretot, amb la construcció de barris residencials per a les classes treballadores entre els anys seixanta i vuitanta, com el d’Estació de França, Can Pantiquet o l’Estació del Nord. Però potser la Plana Lledó n’és l’exemple amb més personalitat. Ha estat popularment conegut com el “barrio sin madre” i moltes veïnes en fan bandera, d’altres en canvi reivindiquen el seu nom oficial i rebutgen l’estigma que porta associat aquest sobrenom.

El barri ha canviat molt fruit del desenvolupament del PGOU, la construcció d’equipaments, d’espais públics i la reforma integral emmarcada en la llei de barris. A dia d’avui, moltes d’aquelles primeres veïnes s’han mudat a altres barris molletans, i la Plana Lledó ha seguit sent lloc d’acollida per les nouvingudes a partir del nou segle. Així, ara hi conviuen diferents generacions amb orígens molt diversos, però històries familiars no tan distants. A més, d’una intensa vida al carrer, al centre cívic de l’Era hi trobem la seu de les entitats de cultura popular de Mollet: les colles Morada i Torrada, Castellers, Diables, Geganters i l’Esplai Tuareg; projectes cooperatius amb vocació transformadora i comunitària com l’escola d’arts escèniques La Tramolla o el grup de consum agroecològic Cinc Quarteres; i finalment, noves formes de lluita veïnal protagonitzades per la PAH i les joves d’Atzarola, que s’organitzen per defensar les cases de les famílies més vulnerables. Així com els nous projectes de l’escoleta popular o el gimnàs, que s’articulen per continuar donant resposta a les necessitats de les persones del barri avui, en ple segle XXI.

La (Re)volta tindrà interpretació amb llengua de signes.

Fitxa Revolta

Nom

(Re)volta Lledonera - Mollet del Vallès

Data

dissabte, 25 de març de 2023

Ciutat o Barri

undefined, Mollet del Vallès

Hora d'inici

09:15 AM

Hora final

12:30 PM

Punt de trobada

Masia Can Lledó, Plaça Mercè Rodoreda, Mollet del Vallès.

Punt final

Escola d’arts escèniques La Tramolla, Carrer Santa Bàrbara, 5.

Entitats participants

Colla Morada, Torrats, La Cultural, Esplai Tuareg, PAH Mollet BV, Escoleta Popular de Mollet, Gimnàs Popular Francesc Ollé, Cinc Quarteres, La Tramolla i AMAM

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball