19 DE JUNY

(Re)Volta Palomarenca - Barcelona

A Sant Andreu de Palomar hi abunden les iniciatives socials impulsades per diverses entitats. En aquesta Revolta coneixerem alguns dels projectes que estan al peu del canó i picant pedra en àmbits diversos com el dret a l’habitatge, l’educació, i l’educació en el lleure i l’atenció a la diversitat. Un important patrimoni social amb arrels en la història recent que també descobrirem.

Sant Andreu va ser un territori pioner en projectes socials i de reivindicació durant els anys de la Segona República. Davant el greu problema de l’habitatge, la Generalitat va decidir construir aquí un innovador projecte d’habitatges públics i equipaments socials, la Casa Bloc, que en l’actualitat ha tornat a ser un dels principals equipaments públics en aquest àrea.

Just davant, l’Associació d’Amics Ignasi Iglesias va inaugurar el 1930 l’escola, que en l’actualitat porta el nom d’aquest poeta andreuenc, i que va ser part dels corrents de renovació pedagògica que es proposaven durant la segona República.

La guerra civil i la posterior dictadura va truncar aquestes i altres transformacions. Però el teixit veïnal i popular sempre va treballar per a recuperar-les. Un esperit reivindicatiu que s’ha mantingut viu fins als nostres dies, amb importants mobilitzacions i lluites veïnals que han aconseguit recuperar espais lligats a les dècades més fosques del segle XX, i posar-los al servei de les veïnes i veïns en forma de nous equipaments públics. La lluita pels terrenys de les antigues casernes és un bon exemple recent que també recordarem i coneixerem de primera mà.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

Accepto la política de privacitat

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Òmnium Cultural
Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
Més informació:Consulta la Política de Privacitat

FITXA REVOLTA

Nom:

(Re)Volta Palomarenca - Barcelona

Data:

19/06/2021

Ciutat o Barri:

SANT ANDREU DE PALOMAR, BARCELONA

Hora inici:

10:30

Punt de trobada:

Jardins del GATCPAC

Hora final:

13:30

Punt final:

Associació de Veïns i Veïnes Sant Andreu Nord Tramuntana (Torres i Bages, 103)

Entitats participants:

Associació de Veïns i Veïnes Sant Andreu Nord Tramuntana, Col·lectiu 500×20,
Més Educació, Hàbitat 3, Centre Bassam