25 DE GENER

(Re)Volta Palomera - Barcelona

A Sant Andreu de Palomar hi abunden les iniciatives socials impulsades per diverses entitats. En aquesta Revolta coneixerem alguns dels projectes que estan al peu del canó i picant pedra en àmbits diversos com el dret a l’habitatge, l’educació, i l’educació en el lleure i l’atenció a la diversitat. Un important patrimoni social amb arrels en la història recent que també descobrirem.

Sant Andreu va ser un territori pioner en projectes socials i de reivindicació durant els anys de la Segona República. Davant el greu problema de l’habitatge, la Generalitat va decidir construir aquí un innovador projecte d’habitatges públics i equipaments socials, la Casa Bloc, que en l’actualitat ha tornat a ser un dels principals equipaments públics en aquest àrea.

Just davant, l’Associació d’Amics Ignasi Iglesias va inaugurar el 1930 l’escola, que en l’actualitat porta el nom d’aquest poeta andreuenc, i que va ser part dels corrents de renovació pedagògica que es proposaven durant la segona República.

La guerra civil i la posterior dictadura va truncar aquestes i altres transformacions. Però el teixit veïnal i popular sempre va treballar per a recuperar-les. Un esperit reivindicatiu que s’ha mantingut viu fins als nostres dies, amb importants mobilitzacions i lluites veïnals que han aconseguit recuperar espais lligats a les dècades més fosques del segle XX, i posar-los al servei de les veïnes i veïns en forma de nous equipaments públics. La lluita pels terrenys de les antigues casernes és un bon exemple recent que també recordarem i coneixerem de primera mà.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(Re)Volta Palomera - Barcelona

Data:

25/01/2020

Ciutat o Barri:

SANT ANDREU DE PALOMAR, BARCELONA

Hora inici:

10:30

Punt de trobada:

Jardins del GATPAC

Hora final:

13:30

Punt final:

Associació de Veïns i Veïnes Sant Andreu Nord Tramuntana (Torres i Bages, 103)

Entitats participants:

Associació de Veïns i Veïnes Sant Andreu Nord Tramuntana, Col·lectiu 500×20,
Més Educació, Col·lectiu TEB, Hàbitat 3