15 DE MAIG

(RE)VOLTA LA PERONA - BARCELONA

Aquest itinerari de vol plantejar un recorregut per aquells territoris que van acollir centenars de milers de persones vingudes d’arreu dels pobles d’Espanya, escapant la majoria de les condicions miserables de vida que tenien en el seus pobles i ciutats de naixement, altres fugint de la persecució política que patien en llurs pobles, ciutats i llocs d’origen després d’acabada la guerra provocada pel cop d’Estat dels generals africanistes, encapçalats per Franco.

L’itinerari planteja com a eix central les condicions de vida d’aquells i aquelles migrants a través de l’habitatge i de les característiques d’aquest en els anys 40 fins a primeries dels 70 del segle XX. Analitzarem i mostrarem les diferents circumstàncies i estratègies de la població en el context d’un Estat espanyol sota la dominació franquista per donar respostes a aquestes necessitats d’habitatge.

Aprofitarem per fer també una mica d’història sobre els orígens d’aquest ampli territori que era Sant Martí de Provençals, i on van aparèixer barris diversos que tenen les seves singularitats molt marcades, des del Poblenou més originari i vinculat a la revolució industrial a Catalunya i Barcelona, fins a la Verneda, La Pau i el Besòs Mar.
Aprofitarem que encara es conserven els vestigis d’antigues masies, així com de l’església de St. Martí de Provençals, que ens recorda una història que comença en la baixa edat mitja (segles XI al XV) en aquest territori.

Finalment, visitarem un espai social solidari que des de fa dècades desenvolupa una feina incansable en el barri del Besòs, fent possible la vida en un territori complex i difícil.

L’activitat adaptarà el format per garantir les mesures de seguretat en el marc de la Covid-19.

Places limitades.

RECORREGUT

INSCRIPCIONS TANCADES

FITXA REVOLTA

Nom:

(RE)VOLTA LA PERONA - BARCELONA

Data:

15/05/2021

Ciutat o Barri:

LA VERNEDA

Hora inici:

10:30

Punt de trobada:

Parc de Sant Martí

Hora final:

13:00

Punt final:

Pendent de determinar

Entitats participants:

Cooperativa La Fàbrica