30 DE NOVEMBRE

(RE)VOLTA CONFINADA POLIGONERA DESOBEDIENT - HOSPITALET DE LLOBREGAT

El polígon d’habitatges havia nascut al si de l’urbanisme progressista, per intentar solucionar el greu problema de la manca d’habitatge de la classe treballadora. A Catalunya, fou un terreny explorat pels professionals del Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC).

Aquest model però, va ser pervertit durant els anys del franquisme en el marc d’una política urbanística global molt negativa pels interessos de les capes més humils de la societat. En el context del segon episodi immigratori de Catalunya en els darrers 100 anys, L’Hospitalet de Llobregat va passar de tenir 70 mil habitants el 1950 a 280 mil el 1975. Aquest període és el més important en la creació de l’espai urbà de la ciutat. I malauradament es va fer en plena dictadura franquista, un règim polític totalment favorable als interessos de les empreses.

La construcció de polígons va ser tenir la seva etapa daurada a partir del Pla d’Urgència Social de Barcelona de 1958, en el que ja es proposaven Bellvitge (L’Hospitalet), Sant Ildefons (Cornellà), la Guineueta (Barcelona) o Sant Roc (Badalona), entre d’altres. Tret d’alguna excepció, aquestes promocions immobiliàries van esdevenir unes zones d’acolliment de persones especialment pobres o directament en situació de marginalitat.
Com els va qualificar Horacio Capel, “En general es tracta d’operacions destinades a crear habitatges per allotjar la classe obrera al cost més barat possible: sovint en localització perifèrica i amb problemes d’integració en la trama urbana, equipaments deficients i baixa qualitat de construcció.”

A l’Hospitalet es van construir diversos polígons. De públics, podem destacar els Blocs Florida (1955) i el Gornal (1976). De privats, des de més petits impulsats per empreses (Blocs del Congrés Eucarístic, 1956 o FECSA, 1958) fins a més grans, com Blocs Ciutat Comtal (1956), Bellvitge (1965), Can Serra (1966), Granvia Sud (1967), o Santa Eulàlia-2 (1970), entre altres.

Aquesta trajectòria urbanística i social dels polígons d’habitatges ha provocat que en els darrers temps aparegui el qualificatiu de “poligoner” per descriure persones pobres, una mena d’insult, de qualificatiu pejoratiu.

Aquest fenomen no es produeix únicament a casa nostra. Potser el cas més ben estudiat és el britànic, amb l’obra magistral d’Owen Jones, “Chavs: The Demonization of the Working Class” (Chavs. La demonització de la classe obrera, 2011). Als EE.UU. van més lluny i anomenen white trash a aquest segment social.

Aquesta (Re)Volta Confinada vol capgirar el concepte “poligoner”, denunciant-ne la seva connotació negativa i posant en valor la història i la trajectòria de les persones que han viscut i viuen a diferents polígons d’habitatges de L’Hospitalet de Llobregat.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (RE)VOLTA CONFINADA POLIGONERA DESOBEDIENT - HOSPITALET DE LLOBREGAT

  Data:

  30/11/2020

  Ciutat o Barri:

  L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

  Hora inici:

  18:30

  Punt de trobada:

  https://www.youtube.com/watch?v=nUB1ZuOQasE

  Hora final:

  20:00

  Punt final:

  --

  Entitats participants:

  CELH, Associació de Veïns de la Florida