10 de novembre

(Re)volta Popular - Barcelona

El barri de la Prosperitat – “La Prospe” – té la seva història arrelada a l’associacionisme dels seus veïns i veïnes. Fa 100 anys es posaven en peu els primers habitatges per a famílies obreres, que donarien nom a aquesta barriada aixecada en els antics terrenys rústics de Sant Andreu del Palomar. A la dècada dels anys 20 i 30 el jove barri anirà omplint-se de vida en comú, amb l’obertura d’ateneus, corals, parròquies o finsi tot el seu propi club esportiu. Una història que avui és recuperada per diferents associacions agrupades en la Comissió del Centenari.

Amb la imposició de la dictadura, “La Prospe” viurà grans canvis urbanístics. Des de la dècada dels 40 i 50 viurà la major afluència de nous pobladors, la majoria famílies treballadores atretes pel desenvolupament industrial de Barcelona i l’àrea metropolitana. El fil històric d’un barri viu i rebel el trobarem als seus carrers i places. Per elles va passar un Salvador Puig Antic en la seva activitat al MIL, serà detingut el “Txiki”, un dels últims afusellats per la Dictadura i es viuran vagues emblemàtiques com la de l’Harry Walker.

El moviment veïnal, que és encara avui és part central de la vida del barri, neix d’aquella època amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Prosperitat. Els punts de contactes entre l’ahir i l’avui coincideixen fins i tot a l’espai. La plaça Ángel Pestanya i el seu entorn van ser llavors el centre de la lluita contra el barraquisme, per a què les famílies nouvingudes poguessin accedir a un habitatge digne. Fa uns mesos, tornava a ser l’epicentre d’una altra lluita veïnal en favor dels nouvinguts del segle XXI, la de la defensa de la mesquita del carrer Japó davant els atacs de l’extrema dreta.

El Casal del Barri, amb 25 anys de vida, es troba també en aquesta plaça, convertida en el centre de tot el que passa a “La Prospe” i unes illes més a baix el Casal de Joves. Dos de les entitats que, com les dels anys 20 i 30, omplen d’activitats culturals, socials, polítiques i esportives el dia a dia dels veïns i veïnes.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)volta Popular - Barcelona

  Data:

  10/11/2021

  Ciutat o Barri:

  Prosperitat

  Hora inici:

  17:00

  Punt de trobada:

  Plaça de la República (Cantonada Passeig Valldaura amb Via Júlia)

  Hora final:

  20:00

  Punt final:

  Casal de Barri (Plaça d'Àngel Pestanya)

  Entitats participants:

  Associació de Veïns i Veïnes de La Prosperitat, Casal del Barri La Prosperitat, Casal de Joves La Prosperitat i Comissió del Centenari de La Prosperitat.