14 DE DESEMBRE

(Re)Volta Porta Comunitària - Barcelona

Fins al segle XIX, el barri de Porta era bàsicament rural i força despoblat. Formava part de l’antic assentament de Santa Eulàlia de Vilapicina, que tanmateix pertanyia al municipi de Sant Andreu de Palomar, annexionat a la ciutat de Barcelona el 1897. La principal via de comunicació d’aquests terrenys era el vell camí de Sant Andreu a Horta, que ja existia al segle XIII i al voltant del qual anaven sorgint masies com Can Piquer, Can Verdaguer, Can Valent, totes anteriors al segle XVII, Can Borràs, Can Dumanjó, Ca l’Estudiant i Can Porta, que va cedir els terrenys per a la construcció de les primeres casetes del barri i li va donar nom. El paisatge dels terrenys, tret de la part nord, forestal, era de camps de cultiu d’hortalisses, cereals i vinyes tant pel fet d’estar travessat per rierols, torrents i rieres que baixaven de Collserola (torrent de Piquer, font de Canyelles, riera de Sant Andreu), com per abastar els habitants i el bestiar de granja que s’hi criava intensivament.

A principis del segle XX es varen començar a edificar, en diverses zones del barri, cases unifamiliars i es varen vertebrar els grans eixos viaris de comunicació (Meridiana, Valldaura, Pi i Molist i Fabra i Puig). A mesura que Sant Andreu de Palomar anava creixent al llarg del segle XIX, s’hi van instal·lar, al petit nucli de Can Porta, casetes de planta baixa amb horts, alguns tallers i petites indústries, però la transformació més rellevant va ser la construcció, per part de l’Ajuntament, d’un nou cementiri, construït als terrenys de Can Sales. Altres actuacions que van canviar la fisonomia del futur barri van ser, el 1862, l’obertura de la línia de ferrocarril, separació natural de Porta amb Sant Andreu de Palomar; l’obertura de la rambla de Santa Eulàlia el 1877 (rebatejada com a passeig de Fabra i Puig el 1918); l’obertura de la carretera del Manicomi (carrer del Doctor Pi i Molist) el 1914, i el 1919 la inauguració del passeig de Verdum, frontera amb el barri de la Guineueta.

A partir dels anys 50, amb l’augment de població a Catalunya, és quan el barri creix continuadament i adquireix l’urbanisme que coneixem avui. Una alta densitat de blocs de pisos envaeixen bona part de l’entramat urbà sense equipaments, carrers asfaltats ni serveis adequats. En paral·lel comencen a organitzar-se moviments veïnals molt reivindicatius que conflueixen en la creació de l’Associació de Veïns de Porta a l’any 1971. Com va passar a quasi les noves perifèries urbanes, es començaren a exigir millores urgents en la qualitat de vida dels nous veïns/es: equipaments (escoles, llars d’infants, centres de salut, espais comunitaris, etc.), espais verds, asfaltar carrers, posar semàfors i instal·lar clavegueram, etc.

Des d’aquell moment i fins ara, que els veïns i veïnes de Porta s’organitzen comunitàriament per seguir reivindicant pels seus drets. Can Valent, Can Verdaguer, la Plaça Sòller, el projecte Comunitaria Porta’m a l’Hort, els Horts de la Maladeta… entre altres, son exemples vius d’aquest llegat de lluita passada que perdura en el barri fins avui.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Porta Comunitària - Barcelona

  Data:

  14/12/2019

  Ciutat o Barri:

  Porta, Barcelona

  Hora inici:

  16:30

  Punt de trobada:

  Cementiri de Sant Andreu

  Hora final:

  19:30

  Punt final:

  Centre Cívic de Can Verdaguer

  Entitats participants:

  Raons Públiques, AAVV de Porta, Porta’m a l’Hort, Ateneu la Bòbila, Centre Cívic Can Verdaguer