Aquest Web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre la navegació de l'usuari, el seguiment i anàlisi del seu comportament i la confecció de publicitat a mida. Clica sobre la Política de cookies per a més informació.

 (Re)Volta Rec Comtal - Montcada i Reixac - Barcelona

(Re)Volta Rec Comtal - Montcada i Reixac - Barcelona

El Rec Comtal va ser una infraestructura hidràulica creada a l’Edat Mitjana (segurament al segle X) tot seguint el traçat de l’Aqüeducte romà de Barcino. Les pressions demogràfiques i la urbanització de la ciutat de Barcelona amb l’absorció dels pobles llindants (Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals…) va provocar noves necessitats d’aigua a les que el Rec ja no podia donar resposta. Això va provocar la progresiva desaparició del Rec pels pobles on rajava l’aigua. Els últims trams en els que encara podem tenir constància de la seva presència s’ubiquen als barris de Can Sant Joan (on neix el Rec, a la Casa de la Mina), i els barris de Vallbona (on el Rec encara nodreix d’aigua l’última explotació agrícola de la ciutat de Barcelona, els Horts de la Ponderosa). L’itinerari fa un recorregut per aquests trams encara “vius” del Rec. La importància històrica, també ve de la mà dels nous usos que va proporcionar aquest Rec als anys més recents: espai d’esbarjo i per fer la bugada, així com per substituir els dèficits d’aigua de la nova creació de nuclis urbans de les onades migratòries, especialment des dels anys 40’s amb una important funció higiènica, encara presents en l’imaginari col·lectiu recent. La força de la revolta la situem en tres eixos principals: La recuperació de la memòria històrica. L’acció comunitària engegada al voltant de la reivindicació veïnal per preservar aquest patrimoni històric i natural. La visibilització de la seva fragilitat i consciència col·lectiva per preservar aquesta joia patrimonial. L’itinerari del Rec Comtal parteix del barri de Ciutat Meridiana-Torre Baró. Des d’aquest punt de partida, podrem creuar el Pont de Vallbona des del qual es poden observar les grans infraestructures viàries d’entrada i sortida a la ciutat de Barcelona per la seva part Nord, i com ha afectat a la fisonomía dels barris d’aquesta part de Barcelona. Des del Pont podrem observar la última explotació agrícola que queda a la ciutat de Barcelona (Horts de la Ponderosa), als quals baixarem per poder conèixer el barri que els acull (Vallbona). Aquí podrem tenir el primer contacte amb el Rec (que encara rega els horts), així com l’últim pont que queda dels que creuàven el Rec (Pont de la Vaca del segle XVIII) . Continuarem el traçat del Rec per arribar al barri de Cant Sant Joan, ja en el municipi de Montcada, i explicarem les accions socials i reivindicacions veïnals que han donat com a fruit la recuperació d’aquest espai, així com les seves amenaces i projectes de dinamització creats per a la seva dignificació. Acabarem en la Casa de les Aigües de Montcada (Edifici modernista, joia del patrimoni industrial català).

Fitxa Revolta

Nom

(Re)Volta Rec Comtal - Montcada i Reixac - Barcelona

Data

diumenge, 26 de març de 2023

Ciutat o Barri

undefined, Montcada i Reixac

Hora d'inici

08:00 AM

Hora final

10:00 AM

Punt de trobada

Torre Baró - Ciutat Meridiana- Vallbona (RENFE)

Punt final

Estació de tren Montcada Bifurcació

Entitats participants

ASSOCIACIÓ LA PERIFÈRICA AGRUPACIÓ DE VEÏNS DE CAN SANT JOAN EL REC ES MOU CULTURA I BARRI

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball