21 d'octubre

(Re)Volta Sant Roc - Badalona

El barri de Sant Roc antigament havia estat zona d’aiguamolls propera al riu Besòs. Amb el temps va passar a ser zona de conreu, fins que, entrada la dècada dels anys 60, en concret, a la tardor de l’any 1962 i degut a unes riuades molt importants que hi va haver a Catalunya, el 25 de setembre, es va convertir en zona edificable i va iniciar l’acolliment del barri que actualment coneixem.Barri com molts altres de l’actual Àrea Metropolitana que va créixer i urbanitzar-se sense tenir en compte les necessitats de les persones que hi viurien; No s’hi varen planificar l’existència d’equipaments, una mínima infraestructura i no se’n van contemplar espais públics, ni cap tipus de serveis. Badalona, igual que altres pobles dels voltants de la gran Barcelona, va créixer a la seva ombra i condicionada per les seves necessitats i imposicions.

Amb el Pla General Metropolità, a l’any 1976, però es planteja el primer intent seriós d’organitzar el territori, això va permetre un control més estricte dels usos urbans, es van realitzar obres bàsiques d’infraestructura urbana: clavegueres, enllumenat, pavimentació i embelliment. I a inicis dels anys 80 i donat el deteriorament que patien els edificis, degut a la mala construcció inicial, problemes estructurals (aluminosi) i poca cura per part d’alguns veïns es va haver de fer una remodelació important.

En els últims anys del franquisme hi va haver una presa de consciència de la situació global dels barris, de l’explotació urbana. A la vegada, tot i que soterrat, va esclatar el moviment obrer amb molta consciència de classe. Amb l’esclat dels conflictes, les lluites van anar més enllà de l’aspecte urbanístic, van créixer les vocalies dins dels moviments associatius: dones, joves, urbanisme… A Sant Roc el Centro Social va ser la seu del moviment associatiu i reivindicatiu.

A l’any 1973 amb la greu crisi del petroli hi va haver una important aturada econòmica i consegüentment social. Aquesta crisi agreujarà més la ja precària situació econòmica i laboral del barri. En aquesta època Badalona va patir una davallada molt important de la indústria, a la vegada que va augmentar la consciència del dret i les ganes de viure en barris dignes. Sant Roc també va prendre consciència de la situació del barri, de la precarietat dels habitatges, de la manca d’equipaments i de serveis socials. L’any 1973 es van iniciar els primers escrits en premsa denunciant les mancances, van començar les protestes populars. Les lluites i manifestacions es van anar incrementant amb talls de l’autopista, reivindicacions diverses, pintades en diverses parets del barri, anades a la plaça de l’Ajuntament… Cal destacar el sentit de les reivindicacions: estat dels habitatges, enllumenat dels carrers, escoles… Aquestes lluites i manifestacions s’aniran mantenint al barri al llarg dels anys.

Sant Roc està ben situat geogràficament, entre Barcelona i Badalona, molt ben comunicat, tot i això “als marges” de les dues ciutats. Viure als marges de la societat majoritària comporta poca autonomia d’acció, dependència, viure al dia, mantenir-se sempre en un entorn conegut, prendre poques decisions i implicar-se poc en les decisions municipals i comunitàries. Tenir poques expectatives implica no valorar l’escola, per tant un nivell d’absentisme molt alt, i també descuit de l’entorn immediat, deixadesa, i reproducció de formes de viure i fer que es donen al barri. El treball, eina bàsica per millorar i tenir una estabilitat, és fluctuant i sense especialització, quasi mai basat en una formació prèvia sòlida. És des d’aquesta mirada que sorgeix com a resposta un moviment de solidaritat i reivindicatiu contra aquestes polítiques racistes: Badalona som totes i tots. Des de l’Ateneu Popular Sant Roc es crea el projecte l’Ateneu al carrer, amb lemes com Sant Roc som totes i tots.

Aquesta Revolta, passeja pel barri de Sant Roc de Badalona, amb la voluntat de visibilitzar una comunitat a la que se la fa viure al marge, però que entoma els reptes del futur amb valentia i consolidant el seu compromís a favor de les persones i rebutjant fermament l’exclusió de qualsevol veí o veïna.

RECORREGUT

FORMULARI
D'INSCRIPCIÓ

  Autoritzo la captació, enregistrament, ús, distribució i publicació d'imatges meves per part d'Òmnium Cultural. La distribució podrà efecturar-se únicament amb caràcter gratuït i amb l'objectiu de fer difusió de l'entitat. Aquesta autorització és completament gratuïta, amb caràcter indefinit i a nivell mundial. Les imatges podran ser difoses en qualsevol suport o plataforma (material imprès, TV, premsa, Internet, xarxes socials i altres mitjans).

  Accepto la política de privacitat

  Informació bàsica sobre protecció de dades:

  Responsable: Òmnium Cultural
  Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació del teu interès.
  Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat.
  Més informació:Consulta la Política de Privacitat

  FITXA REVOLTA

  Nom:

  (Re)Volta Sant Roc - Badalona

  Data:

  21/10/2021

  Ciutat o Barri:

  Sant Roc, Badalona

  Hora inici:

  10:30

  Punt de trobada:

  Parada de Metro L2 Sant Roc (sortida Alfons XII)

  Hora final:

  13:00

  Punt final:

  Fundació Ateneu Sant Roc (Carrer Càceres, 34-36. Badalona)

  Entitats participants:

  Fundació Ateneu Sant Roc