Aquest Web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre la navegació de l'usuari, el seguiment i anàlisi del seu comportament i la confecció de publicitat a mida. Clica sobre la Política de cookies per a més informació.

QUÈ SÓN LES (RE)VOLTES?

QUÈ ÉS EL PROJECTE?

El projecte (Re)voltes dialoga amb la memòria i el present dels barris a partir de les històries quotidianes de la gent que hi viu, i el reconeixement de les seves biografies personals i col·lectives

ACTUALITZAR L’IMAGINARI COL·LECTIU DE LA SOCIETAT CATALANA ÉS LA BASE PER A REGENERAR UN ‘NOSALTRES’ QUE INCLOGUI TOTHOM EN LA SEVA DIVERSITAT I CONSTRUIR UNA MEMÒRIA COMUNA AMB DIGNITAT, EQUITAT I RESPECTE QUE AJUDI A BASTIR UN FUTUR COMPARTIT.

QUINS OBJECTIUS TÉ EL (RE)VOLTES?

Així, es vol reforçar i incrementar la cohesió social i el sentit de pertinença col·lectiu a partir de tres eixos:

1. Desmuntar l’estigmatització i la segregació territorial i social dels barris i persones que formen la societat catalana avui.
2. Recuperar i revalorar la història quotidiana i popular dels col·lectius, llocs i protagonistes infrarepresentats en el relat i la memòria col·lectiva.
3. Reforçar el teixit associatiu i comunitari del país a partir de la interacció, el coneixement i reconeixement mutu.

Àmbits d'actuació

COM ES CONSTRUEIX UNA (RE)VOLTA?

1. Disseny participatiu de la passejada:

1. Disseny participatiu de la passejada:
La pròpia ruta, la seva temàtica i recorregut respon a les necessitats i interessos expressats per les associacions i entitats de la zona. El veïnat participa en la construcció de l’itinerari, aportant les seves experiències, testimonis i vivències. El propi disseny serveix per reforçar els llaços entre agents locals del territori.

1. Disseny participatiu de la passejada:

2. Convocatòria:
L’activitat és oberta i gratuïta a totes les persones interessades, tant si viuen al barri com si no. La crida procura aconseguir un grup divers de participants en edats, gènere, llocs de procedència, nivell d’estudis, classes socials i barris de residència. Aquesta diversitat fomenta el conèixer gent nova i diferent.

1. Disseny participatiu de la passejada:

3. Passejada:
El grup participant, amb l’acompanyament del guia, els testimonis del barri i dues persones dinamitzadores, recorre a peu la memòria viva del barri o població visitada. Des del coneixement situat de les persones i entitats de la zona, es mostren iniciatives presents i passades de suport mutu, construcció col·lectiva, reivindicació dels drets socials i individuals en àmbits diversos. La passejada esdevé també un moment d’interacció entre totes les persones assistents.

1. Disseny participatiu de la passejada:

4. Espai de diàleg i trobada final:
Com a tancament de l’activitat, les persones dinamitzadores faciliten una conversa col·lectiva on pot emergir tot allò que la passejada ha remogut: és un espai per compartir impressions i emocions, idees o suggeriments o entrar en diàleg amb postures diferents, des de l’escolta, l’acolliment, l’empatia i el respecte cap a la diferència. Després el grup gaudeix d’un aperitiu en un ambient distès on es facilita la coneixença mútua i el teixir vincles.

AMB QUI ES CONSTRUEIX UNA (RE)VOLTA?

Per tal de poder reforçar el teixit associatiu, des del projecte (Re)Voltes treballem en xarxa amb diferents actors:

Equip promotor:

Conjunt d’entitats o persones arrelades al barri o ciutat, i coneixedores de la seva realitat i necessitats, que s’encarreguen de dissenyar i coordinar la narrativa i el guiatge de la passejada. Fan de nexe entre el veïnat protagonista i les entitats participants.

Entitats participants:

Entitats amb un paper actiu al teixit comunitari de la zona o del barri i que, a través de la seva experiència i la de les persones que la formen, expliquen les vivències de la comunitat. Fan d’altaveu de l’activitat amb persones i entitats de la seva xarxa propera, ampliant així els canals de difusió.

Testimonis:

Veïns o veïnes que a títol individual, o com a representants d’entitats, aporten i expliquen la seva història de vida en l’itinerari. Amb elles, s’aporta el coneixement situat des del qual es dona reconeixement i es visibilitzen les seves biografies personals i col·lectives.

COM HI PUC PARTICIPAR?

inscriute

Inscriu-te a una activitat!

contactans

Sigues entitat promotora
Contacta'ns!

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball