Aquest Web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre la navegació de l'usuari, el seguiment i anàlisi del seu comportament i la confecció de publicitat a mida. Clica sobre la Política de cookies per a més informació.

(Re)volta cooperativa a Montbau

(Re)volta cooperativa a Montbau

Montbau és un barri de muntanya al peu de Collserola, urbanitzat a finals dels anys cinquanta, en un entorn de torrents i desnivells per sobre de la ronda de Dalt. Va ser un projecte realitzat entre 1958 i 1964 pel Patronato Municipal de la Vivienda per a 10.000 habitants en 2.500 habitatges per abordar el problema endèmic de l’habitatge.

Ates que hi havia d’antic una gran tradició cooperativa a Catalunya, es va utilitzar com una de les fórmules d’accés a l’habitatge. L’Ajuntament va cedir els terrenys a diverses cooperatives i els arquitectes discutien directament amb els futurs veïns sobre com havia de ser el barri. També es adjudicar d’habitatges a militars i a la guàrdia urbana, i va haver-hi també iniciatives privades amb Inmobiliaria Colonial i Contratas y Obras Inmobiliaria.

A mes de les cooperatives d’habitatges, es van crear cooperatives de consum com La Puntual, escoles com l’Escola Baloo, la biblioteca popular, les entitats esportives, culturals i musicals, veïnals i parroquials. El tret més característic era el seu esperit reivindicatiu, i en son una bona mostra les accions veïnals que s’han dut a terme i que han conformat el barri actual: les lluites per aconseguir un ensenyament suficient i de qualitat des de l’Escuela Nacional, l'Escola Enric Borràs, l’Institut Narcís Monturiol, i el Patronat Ribas; la creació de l'escola cooperativa Baloo i la seva incorporació a l’ensenyament públic; les mobilitzacions per aturar l’abocador d'escombraries, l'aparcament de l'esplanada, la narcosala, i la prolongació de la carretera de les Aigües; els esforços per crear una Biblioteca Pública (l’actual biblioteca Albert Pérez Baró), per aconseguir l’arribada del metro i els busos necessaris, per asfaltar els carrers i per refer la pavimentació; els treballs per a la reforestació després dels incendis i, encara en dansa, el soterrament de la Ronda de Dalt i la millora de l’accessibilitat dins del barri.

Fitxa Revolta

Nom

(Re)volta cooperativa a Montbau

Data

diumenge, 17 de març de 2024

Ciutat o Barri

Montbau, Barcelona

Hora d'inici

10:00 AM

Hora final

10:30 AM

Punt de trobada

La plaça Pla de Montbau

Punt final

a determinar

Entitats participants

AEEF de Montbau

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball