Aquest Web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre la navegació de l'usuari, el seguiment i anàlisi del seu comportament i la confecció de publicitat a mida. Clica sobre la Política de cookies per a més informació.

(Re)volta cooperativa d'habitatges Joan XXIII. La il·lusió per un habitatge digne. - Vic

(Re)volta cooperativa d'habitatges Joan XXIII. La il·lusió per un habitatge digne. - Vic

En les dècades de 1950 i 1960 hi havia a les zones més dinàmiques del país una necessitat imperiosa d’habitatge. L’augment de la natalitat després d’uns anys de pau, i els fluxos migratoris del món rural a l’urbà i de les zones més deprimides a les més industrialitzades van generar una ocupació massificada d’habitatges en males condicions i també dels que s’anaven construint nous. Aquest fet va fer aflorar grups de blocs de pisos aixecats de pressa, preferentment en àrees guanyades als espais agrícoles, no pas com a eixamples sinó apartats de les zones ja urbanitzades. Així succeïa arreu, també a Vic. És aquí on entra en joc la cooperativa d’habitatges Joan XXIII, un projecte il·lusionador per a les famílies que ocupaven pisos vells als antics ravals de la ciutat, com el carrer de Sant Pere, el de Gurb, el de Sant Francesc; per a gent que s’instal·là al Nadal; també per a la dels habitatges Montseny, la voluntat acollidora de la qual feia que diferents generacions convisquessin en espais petits.

En l’origen d’aquesta cooperativa hi confluïren organismes i institucions com les JOC (Joventuts Obreres Cristianes), la parròquia del Remei, el Bisbat, l’Ajuntament, els amos dels terrenys, un arquitecte també compromès... i com a protagonistes estrella, els mateixos cooperativistes i futurs propietaris dels pisos. Persones majoritàriament joves col·laboraren amb professionals en la construcció d’una obra ben feta, a consciència, que acabaria essent casa seva, l’espai on, amb dignitat, somiaven prosperar.

Fitxa Revolta

Nom

(Re)volta cooperativa d'habitatges Joan XXIII. La il·lusió per un habitatge digne. - Vic

Data

divendres, 24 de març de 2023

Ciutat o Barri

undefined, Vic

Hora d'inici

05:00 PM

Hora final

07:00 PM

Punt de trobada

Carrer de Joan XXIII, 12, 08500 Vic, Barcelona

Punt final

La Reciclària, Carrer del Dr. Candi Bayés, 32, 08500 Vic, Barcelona

Entitats participants

Comunalitat de Vic

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball