(Re)Volta La Mariola, blocs Juan Carlos i Turó de Gardeny - Lleida

(Re)Volta La Mariola, blocs Juan Carlos i Turó de Gardeny - Lleida

A l’oest de Lleida, en l'antiga partida de la Mariola a l'horta de Lleida hi trobem 3 barris: La Mariola, blocs Juan Carlos i Tur de Gardeny.

Els seus orígens els hem de buscar en la creació del barri de la Mariola, quan als anys 40 la manca d'habitatge originada pels estralls de la Guerra Civil, feia difícil donar cabuda a tota la població nou-vinguda de la resta de l'estat que després de la guerra buscava noves oportunitats.

La resposta a aquesta necessitat d'habitatge, com en moltes altres ciutats, es va basar en la creació de nous polígons d'habitatge públic, on es construïren un gran nombre de blocs de pisos als afores de la ciutat, però sense tenir en compte la urbanització del seu entorn i la necessitat de serveis públics bàsics com l'enllumenat o un clavegueram eficient.

Des d'aleshores i fins avui, les diferents polítiques socials i d'habitatge, desenvolupades primer pel franquisme, pels ajuntaments democràtics després, i les promocions privades, han marcat l’evolució de l’antiga partida de la Mariola, en tres barris diferenciats amb identitat pròpia (La Mariola, blocs Juan Carlos i Turó de Gardeny). Cada un amb les seves respectives associacions de veïns i altres entitats que treballen per revitalitzar i dinamitzar la zona 9.

Amb aquesta (Re)volta La Mariola, blocs Juan Carlos i Turó de Gardeny volem donar a conèixer com els seus carrers amaguen les vivències personals dels seus veïns que van lluitar i lluiten per aconseguir uns barris dignes, des de les passades lluites per la urbanització dels seus carrers, la construcció de la seva església o del seu camp d'esports, donant lloc al primer moviment veïnal de Lleida, a les lluites i diferents iniciatives del present.

Fitxa Revolta

Nom

(Re)Volta La Mariola, blocs Juan Carlos i Turó de Gardeny - Lleida

Data

dissabte, 25 de març de 2023

Ciutat o Barri

undefined, Lleida

Hora d'inici

04:00 PM

Hora final

06:30 PM

Punt de trobada

Parc Infantil Gran Passeig de Ronda, 53 -55

Punt final

Centre Cívic de la Mariola. Carrer Artur Mor, 1

Entitats participants

La Descomunal. Comunalitat de Lleida Associació Futur Nomon Turisme Cultural

PROJECTE IMPULSAT PER

Òmnium Cultural

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

BCT DistricteComunitat MusulmanaConsorci per la NLEscola Antoni UbachFundació educativa TerrassaGrup de colònies Ca N'AngladaAssociació de Veïns La UnióAteneu SantboiàFundació MarianaoManantial de vidaVeu pròpiaArxiu Històric del Camp de la Bota i la MonaFormació i Treball